Conny van den Elshout

Conny van den Elshout

Het is de tweede keer dat ik in de jury mag plaatsnemen en ik kijk er erg naar uit.

Vorig jaar wist ik niet goed waar ik aan begon en het was meer werk dan ik dacht, maar wel leuk en leerzaam werk! Het was ook erg leuk om de schrijvers in levende lijve te zien bij de prijsuitreiking. Ik ga ook dit jaar weer mijn best doen om een eerlijk oordeel te geven over jullie verhalen.

En vind ik een verhaal misschien niet zo leuk: trek je er niet te veel van aan, het is mijn mening. Iemand anders kan een heel ander oordeel hebben!

Ik zal mezelf even voorstellen. Mijn naam is Conny en ik ben heel vereerd dat ik plaats mag nemen in de jury. De tweede keer voor mij en hopelijk niet de laatste. De liefde voor taal heb ik waarschijnlijk van mijn opa gekregen. Hij was blind en kon daardoor zelf de krant niet lezen. Wij woonden naast opa en oma en ik las zo vaak ik kon de krant aan hem voor. Hij legde dan de betekenis uit van de woorden die ik niet snapte. Met taal had ik op school dan ook weinig problemen. Helaas heb ik in de loop van de jaren ook een allergie voor taalfouten ontwikkeld.
Als je wil weten waarom ik heel erg kan lachen kijk dan op www.taalvoutjes.nl.
De genres van deze wedstrijd zijn mij niet heel erg bekend. Fantasy kom ik niet dagelijks tegen, alleen als ik naar Ierland (mijn favoriete land) reis en een vriend daar meestal vraagt of ik met het vliegtuig ben gekomen of op mijn bezemsteel. Met horror ben ik wel vertrouwd: ik heb drie katten en reis bovendien vier dagen per week met de NS. Wat science fiction betreft kom niet verder dan Star Trek.

Ik ben geen schrijver maar een lezer. Met betrekking tot het bepalen van de kwaliteit van jullie schrijftechniek kan ik misschien wat minder bieden dan andere juryleden. Daar staat tegenover dat ik onbevangen ben en niet de intentie heb de leraar uit te hangen. Ik wil vooral voelen. Wat grammatica en spelling betreft ben ik echter nietsontziend. Lange, onsamenhangende zinnen zijn ook niet aan mij besteed. Thrillers zijn mijn favoriete leesvoer en spanning in een verhaal vind ik belangrijk om me geboeid te houden. Met name niet voorspelbare gebeurtenissen houden me op het puntje van mijn stoel. Als ik eenmaal gepakt word door een verhaal kan ik er zo in opgaan dat ik alle besef van tijd verlies. Naast spanning is sfeer voor mij erg belangrijk. Dat kan volgens mij in elk genre voorkomen, of een verhaal zich nu op de maan of in een donkere kelder afspeelt.
Daarnaast is een van mijn speerpunten het letten op tegenstrijdigheden in het verhaal die geen deel uitmaken van de verhaallijn. Bijvoorbeeld: een blauwe lucht die opeens als groen beschreven wordt zonder verklaring waarom de kleur veranderd is. In mijn dagelijks werk is net iets verder kijken dan mijn neus lang is (en die is niet kort) ook belangrijk.

Toen Roos me vroeg om in de jury te zitten, vroeg ik haar waarom haar keuze op mij was gevallen. Zij zegt zeker te weten dat ik goed opbouwende kritiek kan geven, hopelijk stel ik haar en jullie niet teleur. Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen en heb er zin in!