Marjo Heijkoop
Hallo, deelnemers aan de zevende editie van themaschrijfwedstrijd van Waterloper!
Wat goed dat er ook in 2025 een Waterloper wedstrijd is. Ik zit voor het vierde jaar in de jury.
Wie ben ik?
Onder het pseudoniem Johanna Lime schrijf ik science fantasyromans in een epische wereld, bestaande uit meerdere planeten. Ik schrijf over magiërs, hybride wezens, ruimteschepen en andere werelden. Voor de avonturen die mijn personages meemaken en de ontwikkeling van hun karakter doe ik veel onderzoek vooraf. Daarvoor gebruik ik veelal informatie die ergens in mijn leven een gevoelige snaar bij mij heeft geraakt, maar ik zoek ook naar nieuwe, actuele zaken die ik kan gebruiken. Mijn boeken Schimmenschuw, trilogie De vergeten vloek en trilogie Interplanetair zijn te vinden bij de dochter van uitgeverij Zilverspoor: Zilverbron. Van de zesdelige serie Magische Alliantie, waarvan elk deel zich steeds op een andere planeet af zal spelen, kwam het eerste boek, Woest Water in januari 2025 uit. Ik schrijf nu verder aan deel 3 en 4 en ben dit jaar bovendien bezig met de redactie van boek 2. Uitgeverij aquaZZ heeft mijn autobiografische verhaal, De twaalfde Saturnusmaan, gepubliceerd in 2020. Ik kon het niet laten om in een autobiografische fictie toch weer over aliens te schrijven.
Zelf schrijf ik net als jullie ook korte verhalen voor schrijfwedstrijden, of zomaar voor mezelf. Mijn plan is om in 2025 behalve aan mijn romans ook aan veel korte verhalen te werken. Ik wil die graag als verhalenbundels uitbrengen. Of mijn plan in een jaar lukt of langer gaat duren, zal ik wel zien. Ik wil er vooral veel plezier mee beleven om weer eens een flink aantal korte verhalen te schrijven.
Vroeger stuurde ik vaak korte verhalen op naar Fantastels en daarna naar Waterloper, maar als jurylid mag dat niet meer. Daarom schrijf ik nu voor andere kortverhaalwedstrijden, stort ik me bij Waterloper op het beoordelen van jullie verhalen en maak ik voor Waterloper juryrapporten. Om jullie daarmee een beetje verder te helpen in het schrijfproces dat je als auteur volgt. Ik weet uit ervaring dat de rapporten die je bij deze wedstrijd krijgt daarbij een steun kunnen zijn, omdat ik al menig verhaal van mezelf aan de hand van de uitgebreide jurycommentaren van Fantastels en Waterloper heb herschreven en vervolgens als e-boek uitgebracht bij Smashwords, tegenwoordig bij Draft2Digital.
Wat ik verwacht
Ik hoop dit jaar, nog meer dan in 2024, overdonderd te worden door het aantal inzendingen en dat deze wedstrijd steeds meer aanhangers krijgt. Dus doe jullie best en laat Waterloper groeien! Wat echt heel mooi is om steeds weer te ontdekken, is hoe verschillende schrijvers een heel eigen draai geven aan een thema van deze wedstrijd. Wordt het een fantasyverhaal, is het sciencefiction of horror? Of is het een combi? Het is altijd weer verrassend waar de creativiteit de deelnemers heenvoert.
Waar let ik op?
Waterloper is een wedstrijd in de fantastiek, dus moeten de verhalen elementen uit de genres van de verbeeldingsliteratuur bevatten. Ik let dus op gebeurtenissen die in het leven van alledag niet kunnen gebeuren. Die moeten geïntegreerd in het verhaal voorkomen, zodat ik ze geloof of zodat ik in ieder geval zie dat de personages het geloven en ik met hen mee kan gaan als lezer. Ik wil al lezende verschilde toespelingen naar het thema zien gedurende het verhaal. Denk aan het woord ‘daardoor’ bij het schrijven van een verhaal en zorg voor oorzaak en gevolg. Doordat dit gebeurde, gebeurde er daarna dat en het had het volgende effect, waardoor …
Naast een fantasy, sciencefiction en horrorwedstrijd is dit een themawedstrijd, dus ga ik ervan uit dat het thema letterlijk dan wel figuurlijk in het verhaal is verwerkt. Het thema op een verhaal plakken dat je nog in de kast had liggen werkt niet. Het thema moet op meerdere plaatsen geïntegreerd in het verhaal tevoorschijn komen. Schrijf een verhaal aan de hand van een of meer thema’s die dit jaar zijn opgegeven. Ik wil alle deelnemers van tevoren alvast een hart onder riem steken, want meedoen alleen is al geweldig! Het is een hele kunst om een kort verhaal te schrijven, en zeker als je wilt dat het wint. Wanneer je jezelf kunt aanleren om je werk altijd vooral te vergelijken met je eerder geschreven eigen werk, om dan te zien dat je steeds een beetje groeit, zul je een beter gevoel overhouden dan dat je direct de top wilt bereiken. En wie weet behaal je toch een geweldig hoge plek in de rangorde. Bij een competitie zoals deze wedstrijd met gelijkgezinden leer je er ieder jaar een beetje bij, dus wees volhardend en blijf schrijven, ook als het weleens tegenzit. Schrijven is een ambacht, de vaardigheden zijn te leren.
Ik daag je uit om te experimenteren met personages, perspectieven, tijden, en werelden. Bij deze editie is de uitdaging ook om met respect om te gaan met andere culturen. Ik ben in Diorama Village in Alice Springs geweest op een vakantiereis en vond de fabels en vertellingen van de Aboriginals heel bijzonder en eigen voor Australië. Gebruik het thema van de bunyip dus met respect voor de verhalen uit de droomtijd van dit volk.Ik ben heel benieuwd naar wat jullie van de zes thema’s van dit jaar maken.
Waar ik nog meer op let.
Wie zijn de personages en hoe staan ze in het leven? Waarom doen ze wat ze doen, wat drijft ze, waarom is dat belangrijk en wat willen ze het liefst? Is het logisch voor mij?
Ik ga letten op wereldbouw. Hoe ziet de wereld er in het verhaal uit? Is het zoals het leven bij ons en wat maakt het dan fantastiek? Is het heel anders dan bij ons en hoe ziet het er daar dan uit? Is het geloofwaardig, proef ik een sfeer, wat zijn de regels die daar gelden?
Ik ga letten op verhaalopbouw. Is er een begin, midden en einde in het verhaal, volgen de gebeurtenissen elkaar chronologisch op of is er een ander verband te ontdekken? Is er een verassende wending te bespeuren? Had ik kunnen weten hoe het afliep of komt de oplossing zomaar uit de lucht gevallen? Is het consequent?
Wat is het conflict van het verhaal? Is het episch of juist heel klein en subtiel? Hoe reageren de personages op wat ze meemaken? Hoe reageren ze op elkaar? Waar zit de spanning in?
Ik ga letten op de spelling van de Nederlandse taal. Lijkt een zinsopbouw eerder op Engels dan op Nederlands, dan is dat voor mij een minpunt. Ik lees langzaam en secuur en zie geen beelden voor me. Dus moet ik het hebben van logisch nadenken, mijn herinneringen en mijn inlevingsvermogen. Als ik een zin drie keer moet overlezen voordat ik hem snap, scoor je bij mij minder hoog dan dat ik op het puntje van mijn stoel zit, als ik door de tekst heen raas van de spanning. Als het razen me mijn adem beneemt en er wordt tien keer uitgehaald naar een tegenstander, terwijl een keer al de doodsteek kon zijn, dan wordt het verhaal voor mij veel te overdreven en is de geloofwaardigheid weg. Het is allemaal een kwestie van de juiste balans.
Ik hoop dat ik na het analyseren van de wedstrijdverhalen punten vind waarmee ik je verder kan helpen als schrijver. Misschien vind ik er niet veel en ben je al ver gekomen, misschien win je zelfs de wedstrijd wel. Toch denk ik dat er altijd wel iets te zeggen valt over een verhaal en dat opbouwende kritiek altijd is te geven. Dat is waar ik me op zal focussen.
Competities als deze blijven een krachtmeting met het veld. Als het veld op een hoger niveau komt, maakt dat de inspanningen die je moet doen om te winnen ook zwaarder. Des te mooier is het als je jezelf ziet groeien, jaar na jaar. Volharden is de boodschap. Maak jezelf trots, schrijf een goed genreverhaal. Kan dat in het Nederlands? Natuurlijk wel! Geloof in jezelf!
Ik hoop dat jullie me zullen verrassen met prachtige themaverhalen en dat ik mijn steentje bij kan dragen door jullie van behulpzame feedback te voorzien waarmee je het verhaal verder de wereld in kunt helpen.
Veel succes!