Steven Wekdam

Steven Wekdam

Ook voor de tweede editie van Waterloper mag ik weer mijn plaats innemen in de jury. Voor degenen die mij nog niet ik ben Steven Wekdam, inmiddels42 jaar oud, getrouwd en vader van twee heerlijke kinderen van 6 en 9. Inmiddels ga ik alweer wat jaartjes mee als jurylid. Ik heb een aantal jaren Fantastels mogen jureren en mag die dus nu ook voor Waterloper doen.

Daar waar de meeste van mijn collega-juryleden of zelf schrijver zijn of iets anders doen in de wondere wereld van het schrijven, kan ik dat van mijzelf niet zeggen. Ik ben echter wel degene, of liever een van diegenen, waarvoor jullie het allemaal doen……namelijk de lezer, de eindklant, de consument. Daarnaast heb ik over het algemeen een redelijk uitgesproken mening.

Lezen is, na mijn kinderen en mijn vrouw (niet per sé in die volgorde (ze lezen dit misschien later ooit), misschien wel mijn grootste hobby. Ik lees eigenlijk al boeken en verhalen zo lang als ik me herinneren kan. Mijn absoluut favoriete genre is Fantasy, al doen psycho-thrillers het ook altijd erg goed. Eigenlijk zijn er maar weinig genres die me totaal niet aanspreken. Daarnaast kan ik enorm genieten van het vertellen van verhalen (veelal een grote aaneenschakeling van onzin) aan mijn kinderen en ook het voorlezen van korte spannende verhalen en sprookjes. Niets spreekt in mijn beleving meer tot de verwondering en fantasie.

Juist omdat ik geen verhalen schrijf hecht ik meer waarde zaken als personages, plot, setting, etc.  dan aan een grammaticaal foutloos verhaal. Ik benader het verhaal immers als lezer. Dat houdt in de eerste plaats in dat ik geboeid wil worden, meegenomen uit de realiteit. Dat betekent echter niet dat fouten niet mee worden gewogen bij het toekennen van een plekje in de ranglijst. Iets dat in het verleden meer dan eens een zeer moeilijke afweging bleek te zijn.

Ik hoop dat jullie door mijn commentaren een (beter) beeld krijgen van hoe jullie publiek het verhaal zou kunnen ontvangen en beleven. Ik zal jullie naar mijn beste kunnen proberen te voorzien van een stukje feedback waar jullie als schrijver hopelijk dan ook iets aan hebben. Op voorhand zijn jullie in mijn ogen sowieso allemaal helden. Want zonder schrijvers als jullie, zou ik immers niets te lezen hebben.

IK HEB ER ZIN IN!

Sponsor van de Drenkeling prijs