Steven Wekdam

Steven Wekdam

Net als voorgaande jaren kregen we van Rosalynd het vriendelijke verzoek om een stukje aan te leveren waarin we ons als jurylid even voorstellen. Net als voorgaande jaren is dat ook dit jaar weer een uitdaging op zichzelf. Want wat moet je dan over jezelf vertellen? In het kort dan maar; ik ben Steven Wekdam, 42 jaren jong,gelukkig getrouwd, vader van 2 kinderen, verzekeringsadviseur in het dagelijkse leven.

Als je al eens eerder hebt meegedaan aan Waterloper of voorheen aan Fantastels, zal ik geen onbekende voor je zijn omdat mij alweer een aantal jaren de eer ten deel valt om plaats te mogen nemen in de jury van. Met recht een eer omdat ik niets, maar dan ook echt helemaal niets anders doe in de wonderlijke wereld van verhalen dan ze lezen. Ik schrijf niet, ik publiceer niet, ik doe geen redactioneel werk….ik lees.

Lezen is, na mijn kinderen en mijn vrouw (niet per sé in die volgorde (ze lezen dit misschien later ooit), misschien wel mijn grootste hobby. Ik lees eigenlijk al boeken en verhalen zo lang als ik me herinneren kan. Mijn absoluut favoriete genre is Fantasy, al doen psycho-thrillers het ook altijd erg goed. Eigenlijk zijn er maar weinig genres die me totaal niet aanspreken. Daarnaast kan ik enorm genieten van het vertellen van verhalen (veelal een grote aaneenschakeling van onzin) aan mijn kinderen en ook het voorlezen van korte spannende verhalen en sprookjes. Niets spreekt in mijn beleving meer tot de verwondering en fantasie.

Juist omdat ik geen verhalen schrijf hecht ik meer waarde zaken als personages, plot, setting, etc., dan aan een grammaticaal foutloos verhaal. Ik benader het verhaal immers als lezer. Dat houdt in de eerste plaats in dat ik geboeid wil worden, meegenomen uit de realiteit. Dat betekent echter niet dat fouten niet mee worden gewogen bij het toekennen van een plekje in de ranglijst. Iets dat in het verleden meer dan eens een zeer moeilijke afweging bleek te zijn.

Ik hoop dat jullie door mijn commentaren een (beter) beeld krijgen van hoe jullie publiek het verhaal zou kunnen ontvangen en beleven. Ik zal jullie naar mijn beste kunnen proberen te voorzien van een stukje feedback waar jullie als schrijver hopelijk dan ook iets aan hebben. Op voorhand zijn jullie in mijn ogen sowieso allemaal helden. Want zonder schrijvers als jullie, zou ik immers niets te lezen hebben.

Ik kijk uit naar de inzendingen van dit jaar en ben erg benieuwd hoe de verschillende thema’s in een vorm zijn gegoten.