Debby Willems

Debby Willems

Even voorstellen: Debby Willems

Degenen die al eerder de Waterloper Verhalenwedstrijd hebben meegedaan, zullen mijn naam al wel eens voorbij hebben zien komen. Eerst als deelneemster en bij de derde editie als jurylid. Wat heb ik toen veel gave verhalen mogen lezen. Toen ik opnieuw werd gevraagd als jurylid, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik vind het super om wederom te mogen jureren in deze super toffe wedstrijd!

Voor degenen die me nog niet kennen: ik ben Debby Willems, een auteur uit het altijd gezellige Brabant. Ik schrijf voornamelijk korte verhalen en heb daarin een grote voorliefde voor het fantastisch genre. Mijn schrijfsels zijn gepubliceerd in diverse bundels en tijdschriften (o.a. EdgeZero, Vonk Magazine, Historische Verhalen en Ganymedes). In 2017 verscheen mijn verhaal Breekbaar als boekje in de Splinters-reeks bij Quasis Uitgevers.
Daarnaast ben ik dol op het deelnemen aan schrijfwedstrijden. Dat leverde me diverse prijzen en nominaties op, waaronder de eerste prijs in de allereerste editie van de Waterloper Verhalenwedstrijd.

Zelf ben ik ooit begonnen met het deelnemen aan schrijfwedstrijden om te kunnen leren van de feedback, en dat heeft mij erg geholpen om te groeien als schrijfster. Ik hoop voor jullie – zeker voor de beginnende schrijvers – hetzelfde te kunnen doen. Ik ga dus mijn best doen om de verhalen van bruikbaar jurycommentaar te voorzien.

Oké, genoeg over mij. Het is voor jullie – de deelnemers – natuurlijk belangrijker om te weten waar op gelet gaat worden bij het jureren. Dat zal ik hieronder kort toelichten.

Leesbaarheid

Of een verhaal fijn leest hangt deels af van de schrijfstijl, het taalgebruik en goede dialogen. Dat zijn dus ook zaken waar ik op ga letten. Ook correct taalgebruik is wat mij betreft een van de basisvoorwaarden van een goed verhaal. Denk hierbij aan grammatica, interpunctie en spelling. Zorg dus voor duidelijke alinea’s en maak op een juiste wijze gebruik van hoofdletters, punten, vraagtekens en komma’s. Soms een uitroepteken kan natuurlijk prima, maar overdrijf het niet! En zet er zeker geen drie achter elkaar!!!Natuurlijk blijven er in bijna ieder verhaal nog wel eens een aantal kleine ‘voutjes’ staan, maar als er te veel fouten inzitten dan haalt dat de lezer uit het verhaal – en dat zou zonde zijn. Controleer dus je verhaal (of laat het proeflezen) voordat je het instuurt.

Personages

Geloofwaardige personages vind ik erg belangrijk in een verhaal, dus dat is dan ook iets waar ik op let. Hebben ze een eigen persoonlijkheid? Wat zijn hun doelen? Kloppen hun keuzes en acties met hun karakter? Hebben ze een eigen stem? Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar hopelijk was het punt duidelijk voordat ik losging met de vraagtekens: zorg voor geloofwaardige, ronde personages. Vooral de hoofdpersoon is hierin belangrijk: maak me geloven dat het een écht persoon is – of wezen, robot, alien of weet ik veel wat jullie verzinnen 😉

Geloofwaardigheid

Hey, hallo, het is een wedstrijd voor fantasy, horror en SF. Dus wat nou, geloofwaardigheid? Juist bij dit soort genres moet je hier extra op letten: zorg ervoor dat je wereld en alles dat daarmee samenhangt klopt. Als er drie zonnen aan de hemel staan, dan zijn er misschien wel meerdere schaduwen – houd daar rekening mee in je verhaal. Als er magie is, zorg dan dat duidelijk is wat er binnen die wereld mogelijk is. Als een genezeres eerder in het verhaal een dorpeling kan genezen, waarom kan ze die stoere ridder dan later het verhaal ineens niet redden? En waarom gaat die vampier van driehonderd jaar oud eigenlijk naar een middelbare school? Kijk dus kritisch naar je verhaal: klopt het? Is het geloofwaardig? Als je ergens een reden voor hebt, zorg dat die ook duidelijk wordt voor de lezer. De genezeres kan de ridder bijvoorbeeld niet redden omdat hij door een sterkere magiër is verwond. De vampier komt naar school om in het dorp niet uit de toon te vallen – of loopt gewoon een paar honderd jaar achter in zijn ontwikkeling en wil toch heel erg graag de stelling van Pythagoras leren omdat je daar nu eenmaal zoveel aan hebt in het echte leven. Plotgaten, losse eindjes of foutjes kunnen afbreuk doen aan een verhaal – en als alles klopt maakt dat een verhaal juist sterker.

Originaliteit

Alles is vast al wel eens gedaan, maar probeer vaak herkauwde clichés te vermijden.Persoonlijk kan ik altijd erg enthousiast worden van iets dat ik nog niet eerder heb gelezen of gezien. Originaliteit kan zitten in allerlei dingen: denk aan plot, setting, personages of schrijfstijl – of wellicht wel de manier waarop een thema is verwerkt.

Het verhaal zelf

Het allerbelangrijkste is voor mij het verhaal zelf. Ja, duh, het is immers een verhalenwedstrijd, zal je denken. Maar toch wil ik deze wel benoemen: een goed verhaal bestaat immers uit zoveel verschillende factoren dat ik deze niet op een vast lijstje met ‘daar ga ik op letten’ punten kan (of wil) zetten. Een goed verhaal is er zo eentje waarvan je het in één ruk wilt uitlezen, en dat je zelfs daarna nog dagenlang bijblijft. Wat zo’n verhaal zo goed maakt kan allerlei redenen hebben – denk aan sterke personages, intrigerende werelden, indrukwekkende gebeurtenissen of gewoonweg een grote dosis humor, waarbij het een het ander uiteraard niet uitsluit. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit soort verhalen in ook in deze editie weer genoeg tegen zal komen. Dergelijke verhalen zullen dan waarschijnlijk ook wel bovenaan mijn ranglijsten belanden 😉

Ik kijk er al erg naar uit om te worden meegesleept in jullie verhalen, jullie personages te leren kennen en mezelf te verliezen in jullie werelden. Ik ben dus benieuwd naar de verhalen!

Iedereen alvast veel succes (en plezier!) met schrijven.

Website van Debby